Zwangerschapsmassage

Een Zwangerschap is een speciale periode in het leven van een vrouw en haar omgeving, een nieuw leven is aan het groeien en die mag je over ongeveer 9 maanden ook echt in je armen houden ^_^.

de Zwangerschapsperiode

Naast alle veranderingen in en om huis (huisindeling, werk, oppas, opvang, etc.) verandert er ook van alles in je lichaam doordat je lichaam hormonen gaat aanmaken, de zogeheten zwangerschapshormonen: (meer)

bron: www.medicinfo.nl

HCG HCG (humaan choriongonadotrofine) wordt aangemaakt in de placenta en wordt ook ‘het zwangerschapshormoon’ genoemd. Het is al enkele dagen na de bevruchting in je lichaam aanwezig. Het stimuleert de productie van progesteron. Bij de zwangerschapstest is hCG het hormoon dat aantoont dat je zwanger bent. Het veroorzaakt de eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en moeheid . Het hCG-gehalte is maximaal bij ongeveer tien weken zwangerschap en neemt dan af, maar blijft aanwezig tot twee dagen na je bevalling. hCG lijkt sterk op het geslachtshormoon LH (luteïniserend hormoon). Zodra HCG wordt geproduceerd neemt de productie van LH af.

Oestrogeen Oestrogeen wordt geproduceerd door de placenta. Het stimuleert de groei van je baarmoeder, de ontwikkeling van de bloedvaten en de groei van de melkklieren in je borsten.

Progesteron In het begin van je zwangerschap wordt progesteron aangemaakt door het gele lichaam (corpus luteum) in je eierstok. Na een aantal weken wordt dit overgenomen door de placenta. Deze overname wordt de luteal-placental shift genoemd. Progesteron dat de placenta produceert wordt doorgegeven aan je baby, die er weer een ander hormoon van maakt. Verder voorkomt progesteron dat je baarmoeder sterk samentrekt. Aan het einde van de zwangerschap neemt de productie van progesteron af, zodat je baarmoeder wel kan gaan samentrekken.

HPL HPL (humaan placentair lactogeen hormoon) wordt geproduceerd door de placenta en is vanaf vier weken zwangerschap aanwezig. Het voorkomt dat je lichaam de zwangerschap uitstoot. Verder speelt het een rol bij de suikerstofwisseling en remt het een ander hormoon, prolactine, dat de borstvoeding stimuleert. Zolang HPL aanwezig is, wordt er dus geen of weinig borstvoeding aangemaakt.

Prolactine Prolactine wordt geproduceerd door de hypofyse. Het hormoon speelt een rol bij de ontwikkeling van de melkkliertjes in je borsten. Het heeft ook invloed op de samenstelling, het volume en de afgifte van de moedermelk.

Oxytocine Oxytocine wordt geproduceerd door de hypothalamus. Tijdens je zwangerschap worden de afgifte en de werking ervan beperkt door de hoge progesteronspiegels. Rondom je bevalling neemt de hoeveelheid progesteron af en neemt de invloed van oxytocine toe. Oxytocine speelt een rol bij de samentrekkingen (weeën) van je baarmoeder rondom de bevalling en bij de samentrekking van de kleine spiertjes rondom de melkkanaaltjes in je borsten, waardoor de melk naar buiten wordt geperst. Na de bevalling wordt de afgifte van oxytocine sterk gestimuleerd wanneer je baby uit je borst drinkt.

Overige hormonen De hypothalamus produceert ook het gonadotrofine-releasing hormoon (GnRH) en de corticotrofine-releasingfactor (CRF). De hypofyse produceert menselijk groeihormoon (HGH) en adrenocorticotrofine (ACTH). Daarnaast maakt je lichaam ook andere stoffen aan, zogeheten peptiden, die bijdragen aan het welbevinden van jou en je baby.

bron: www.medicinfo.nl

~je zintuiglijke waarneming wordt anders (je neus is ineens veel gevoeliger voor geurtjes of je smaak voor voedsel verandert)
~je lichaam wordt zwaarder door natuurlijk het kindje wat groeit maar ook het vruchtwater, de placenta, de baarmoeder, zwaardere borsten, extra bloed, extra vet en vocht dragen bij aan de gewichtstoename.

Dit alles kan gepaard gaan met klachten (en die verschillen natuurlijk per persoon).
Veel voorkomende zwangerschapsklachten: lees verder>>>

Massage tijdens de Zwangerschap

Waarom zwangerschapsmassage?

De massage kan zowel fysieke klachten tijdens (en na) de zwangerschap verlichten, als geestelijke en emotionele spanningen die optreden verminderen.

quote on pregnancy by Suzanne Finnamore designed by Shmamassage, massagesalon RotterdamAls de moeder vredig en ontspannen is, werkt dit door naar het ongeboren kind.

Zwangerschapsmassage verbetert de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor zowel moeder als kind.

Ook heeft de massage positieve effecten op de slaap, zorgt voor minder rugpijn, minder aanmaak van stresshormonen en minder complicaties tijdens de bevalling.

Ook na de bevalling :

helpt de massage je om sneller te herstellen en je spieren te ontspannen die extra gebuikt worden zoals de nek– en schouderspieren i.v.m. borstvoeding en het dragen van de baby. Het vermindert stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid. Klik hier voor meer over massage na de bevalling (postnatale massage).

Ik help je graag ontspannen tijdens je zwangerschap 🙂 !

 

Voor een afspraak kun je gebruik maken van het contactformulier ,
Of stuur een bericht via de Facebook pagina van Shmamassage ,
Of stuur een app naar tel.nr.: 0031(0)6 20 90 5 30 2 (vermeld ajb ook je naam).

Ik hoop je gauw te mogen begroeten in mijn Massagepraktijk 😀

liefs, Shma~