Symptomen van de overgang

De overgang is een volkomen natuurlijk proces, waarbij wordt gezocht naar een nieuw evenwicht. Je hormonen gaan schommelen en dat kun je merken, zowel fysiek als psychisch.

De overgang gaat helaas bij (bijna) niemand zonder lichamelijke ongemakken voorbij.  Het is altijd verstandig om bij de huisarts, drogist, apotheek, overgangsconsulent of gynaecoloog langs te gaan. Hieronder vind u een greep uit de symptomen die gepaard kunnen gaan met de overgang. bron: gezondheidsnet.nl over symptomen van de overgang

Opvliegers Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van hitte. Dit kan samengaan met transpireren, een versnelde hartslag, tintelingen, misselijkheid en zware en vermoeide ledematen. Gezicht, hals en borst kleuren meestal rood. De duur van een opvlieger en het aantal per dag/nacht kan per persoon sterk verschillen.

Innerlijke onrust Veranderingen gaan vaak gepaard met hevige emoties. Zo ook de veranderingen in de overgang. Gevoelens van eenzaamheid, neerslachtigheid, huilbuien en prikkelbaarheid komen vaak voor. Natuurlijk spelen hormonen daarbij een rol.

Huid Oestrogeen is gunstig voor de huid. Als tijdens de overgang de oestrogeenhoeveelheid verandert, is het belangrijk om de huid goed te voeden. Door het verminderde oestrogeenniveau wordt de huid droger en slapper en kan nu gevoeliger worden voor invloeden van buitenaf.

Hoofdhaar Als de oestrogeenhoeveelheid verandert, is het belangrijk dat de doorbloeding van de kleine bloedvaatjes van het lichaam wordt gestimuleerd. Dat geldt ook voor de bloedvaatjes in de hoofdhuid. Soms heeft dat gevolgen voor de conditie van het haar: als het niet gestimuleerd wordt, kan het haar dun en slap worden. Massage van de hoofdhuid helpt om de bloeddoorstroming te ondersteunen.

Lichaamshaar Elke vrouw maakt behalve vrouwelijke hormonen ook mannelijke hormonen aan. Dit wordt het hormoonevenwicht genoemd. Tijdens de overgang verschuift dit evenwicht. Er worden minder vrouwelijke, maar nog steeds evenveel mannelijke hormonen gemaakt. Daardoor kun je last krijgen van extra haargroei op benen, bovenlip of kin.

Gewicht Veel vrouwen komen enkele kilo’s aan tijdens de overgang. Dat heeft meer te maken met het ouder worden dan met de overgang. Mannen worden namelijk ook zwaarder rond deze leeftijd. Een verklaring is dat de stofwisseling langzamer gaat, terwijl het eetpatroon meestal niet verandert.

Borsten Tijdens de overgang zullen je borsten waarschijnlijk veranderen. Aan de ene kant omdat bindweefsel – zowel bij mannen als bij vrouwen – slapper wordt naarmate de leeftijd vordert. Aan de andere kant speelt ook de afname van oestrogeen een rol. Daardoor verandert het melkklier- en vetweefsel en worden borsten minder stevig.

Ogen Minder oestrogeen betekent ook minder traanvocht. Je krijgt daardoor misschien last van droge en geïrriteerde ogen. Vooral als je lenzen draagt, is dat vervelend. De lenzen af en toe een uurtje verwisselen voor een bril geeft verlichting.

Vagina Verandering van de oestrogeenhoeveelheid beïnvloedt de doorbloeding van de geslachtsorganen. Daardoor kunnen de slijmvliezen van de vagina en urinebuis droog en gevoelig worden.

Bloeddruk Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben over het algemeen minder last van een hoge bloeddruk dan mannen. Dat heeft onder andere te maken met de menstruatie. De maandelijkse bloeding is immers een soort ‘aderlating’. Als de menopauze intreedt, verdwijnt deze ‘aderlating’ en kan de bloeddruk gaan stijgen.

Slaap Je slaappatroon kan veranderen in de overgang. Vooral als je last hebt van opvliegers en transpiratie kan dat je nachtrust behoorlijk verstoren. Daarnaast kunnen ook emotionele kwesties ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Overigens is het ook zo dat de behoefte aan slaap afneemt als je ouder wordt.

Osteoporose Ongeveer 20 procent van de vrouwen krijgt in de overgang te maken met osteoporose of botontkalking. Je verliest dan botmineralen, en je botdichtheid en -sterkte nemen af.

bron: gezondheidsnet.nl

Comments are closed.